Κριθή (κριθαράκι)
Στα βλέφαρα υπάρχουν πολλοί μικροί αδένες και όταν κάποιος από αυτούς μολύνεται, γίνεται κριθή (κριθαράκι) που είναι αβλαβής. Η εσωτερική κριθή αποτελεί ένα μικρό απόστημα που προκαλείται από οξεία σταφυλοκοκκική λοίμωξη των μεϊβομιανών αδένων, ενώ η εξωτερική (κριθαράκι) είναι ένα μικρό, επώδυνο σταφυλοκοκκικό απόστημα του θυλάκου μιας βλεφαρίδας και του αντίστοιχου αδένα του Zeiss και του Moll.
Κανονικά το βλέφαρο πρήζεται και πονάει για 1-2 ημέρες, και στη συνέχεια υποχωρεί σε περίπου 10 ημέρες. Συχνά ανοίγει μόνο του αφήνοντας λίγο πύον και αίμα αδειάζοντας μέχρι να συρρικνωθεί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να πάρετε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας. Εάν μεγαλώσει σε μέγεθος σημαντικά, μπορεί κανείς να το ανοίξει και να το αδειάσει. Σπανίως δίνονται και αντιβιοτικά.
Σε μικρότερο βαθμό τo κριθαράκι μπορεί να εμφανιστεί σε δερματικές παθήσεις για παράδειγμα, ροδόχρου ακμής, ατοπικής δερματίτιδας. Σε περιπτώσεις τέτοιων ασθενειών μερικές φορές χρήσιμη είναι και η χορήγηση αντιβιοτικών.
Σε τι διαφέρει το χαλάζιο από την κριθή;
Συχνά το χαλάζιο συγχέεται με την κριθή καθώς και τα δύο εμφανίζονται με τη μορφή ογκιδίων των βλεφάρων. Η κριθή είναι οξεία μόλυνση του θύλακα της βλεφαρίδας και δημιουργεί ένα ερυθρό, επώδυνο ογκίδιο κοντά στο ελεύθερο βλεφαρικό χείλος. Το χαλάζιο συνήθως αποτελεί αντίδραση σε εγκλωβισμένες λιπαρές εκκρίσεις και δεν οφείλεται σε μικρόβια, αν και η θέση που βρίσκεται μπορεί δευτερευόντως να επιμολυνθεί.
Σε κάποιες περιπτώσεις ένα χαλάζιο μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο οίδημα σε όλη την έκταση του βλεφάρου.
Χαλάζιο
Το χαλάζιο (κύστη μεϊβομιανού αδένα) είναι μία χρόνια φλεγμονή που οφείλεται στην απόφραξη των στομίων των αδένων και τη λίμναση των σμηγματωδών τους εκκρίσεων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας μορφής κύστης που εντοπίζεται συνήθως στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο. Ασθενείς που πάσχουν από ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι περισσότερο επιρρεπείς στη δημιουργία πολλαπλών ή υποτροπιαζόντων χαλάζιων.
Η κύρια θεραπεία περιλαμβάνει τοπικές οφθαλμικές αλοιφές και κολλύρια με αντιβιοτικό ή με μικτή χρήση τοπικής κορτιζόνης. Σημαντική είναι η άμεση έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, γιατί αν η φλεγμονή γίνει χρόνια μπορεί να δημιουργήσει μία πλήρη κύστη η οποία απαιτεί χειρουργική αφαίρεση.
- Αντιβιοτικά: ή συνδυασμός με τοπικό κολλύριο στεροειδούς την ημέρα και αλοιφή το βράδυ για μερικές μέρες.
- Θερμά Επιθέματα: μπορούν να εφαρμοστούν με ποικίλους τρόπους, π.χ. να κρατήσουμε μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με ζεστό νερό πάνω στα κλειστά βλέφαρα για 5 έως 10 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα. Κάθε φορά ξαναβρέχουμε την πετσέτα ώστε να διατηρείται αρκετά θερμή. Στο τέλος, στεγνώνουμε απαλά τα βλέφαρα σκουπίζοντας με καθαρή γάζα κάθε ίχνος από πύο ή άλλο έκκριμα.
- Μασάζ των Βλεφάρων: ήπια και περιοδικά σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία και θερμά επιθέματα.
- Χειρουργική Εκτομή: Εάν το χαλάζιο δεν υποχωρήσει με όλες τις παραπάνω μεθόδους, προχωρούμε σε χειρουργική επέμβαση η οποία δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.
Πρόληψη για την επανεμφάνιση χαλάζιου
Η επανεμφάνιση των χαλάζιων μπορεί να αποτραπεί με τον σχολαστικό καθαρισμό των βλεφάρων ιδίως σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτά. Ο τακτικός καθαρισμός της περιοχής των βλεφαρίδων με παιδικό σαμπουάν μειώνει την πιθανότητα απόφραξης των αδένων. Επίσης, η υιοθέτηση κάποιων διατροφικών συνηθειών, χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια, μπορεί να συνεισφέρει τόσο στην πρόληψη της επανεμφάνισης των χαλάζιων όσο και στη γενικότερη βελτίωση της υγείας:
- Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, όπως είναι τα ψάρια – κυρίως τα ψητά, ο σολομός και ο τόνος (καλό είναι να τα συμπεριλάβετε στη δίαιτά σας 2 με 3 φορές την εβδομάδα). Επιπλέον, η κατανάλωση Β καροτίνης είναι απαραίτητη αφού μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.
- Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 –λαχανικά (μπιζέλια και φασόλια), τόνο, σολομό, κοτόπουλο- και βιταμίνη Β3 (ηλιόσπορο).
- Πίνετε μεγάλη ποσότητα νερού (τουλάχιστον 6 ποτήρια ημερησίως).